ENT3 R nett forside2

For elever

På videregående skole må du velge mellom T- og P-matte helt i starten av førsteklasse. Her kan du lese om forskjellen på de to retningene og om konsekvensene av det ene valget fremfor det andre.

1P
I matematikk 1P brukes gjerne praktiske eksempler, hvor «ekte hendelser» og situasjoner beskrives. I matematikk 1P brukes det god tid på hvert tema. Oppgavene i 1P er ofte tekstoppgaver der det å trekke ut informasjon fra tekst er en vesentlig del av oppgavene.

1T
I matematikk 1T brukes også praktiske eksempler, men her er det i tillegg matematikk som er mer abstrakt. I 1T lærer man mye nytt og progresjonen er noe raskere enn i 1P. Oppgavene i 1T har ofte mindre tekst enn oppgavene i 1P.

VGS og etterpå
Velger du T-matte i 1. klasse kan du gå videre med R1 (realfaglig matte), S1 eller P2. Velger du P-matte i Vg1 kan du gå videre med 2P eller S1. Det skal likevel nevnes at overgangen fra 1P til S-matte kan oppleves som krevende og med mye arbeid.

Det går alltid an å bytte fra T- til P-matte hvis du finner ut at du har valgt feil, men at det å bytte fra P- til T-matte kan være vanskelig bare noen uker etter studiestart.

En annen ting som kan være lurt å tenke på når du skal velge matte er hva du vil videre. Flere studier krever realfagsmatte for å komme inn. Eksempler på disse studiene er:

  • medisinstudiet
  • mange ingeniørstudier
  • veterinærstudiet
  • teknologiske studier
  • biologistudiet

Full liste over studier som krever realfag eller matte finner du her.

Relatert