Fremtidsjobbene

Fremtidsjobbene

Fremtidsjobbene er en filmserie vi lager for å vise frem de «nye» realfagsjobbene. Mange elever vet ikke hva man kan bli, eller hva man kan jobbe med dersom man velger realfag, og disse filmene skal vise frem mangfoldet av yrker som finnes innen realfag og teknologi.

Omtrent 40 000 elever begynner på studieforberedende på videregående skole denne høsten. Dersom du er blant dem, må du velge mellom p- og t-matte.

Mange synes valget mellom disse to fagene er vanskelig. I fjor var det flere som valgte p-matte enn t-matte, selv om sistnevnte gir deg flere valgmuligheter senere i livet. Årsaken til dette kan være at mange er usikre på hva de kan bli hvis de velger T-matte, og kanskje kun kjenner til de tradisjonelle mulighetene, som lege- eller ingeniørstudier. Nasjonalt Senter for Realfagsrekruttering (NSR) har derfor laget en liten nett-TV serie som viser hvilke muligheter du faktisk får ved å velge T-matte.

I sesong 1 tar programleder Mette deg gjennom fire episoder for å vise deg hvilke spennende fremtidsjobber du kan få dersom du velger T-matte.

Episode 1:

I første episode av Fremtidsjobbene skal Mette lære mer om hva det vil si å jobbe med apper. Hun møter Axel, som har startet gjenbruksappen Tise. Axel tok T-matte på videregående og har studert industriell økonomi og teknologiledelse på NTNU. Han var mer sikker på at han kom til å få bruk for matte enn at han skulle starte en app med klær, men synes at mattekunnskapen har vært veldig nyttig i jobben han har nå. I tillegg har Mette noen lure triks i ermet som hun tester på Axel.

Se første episode her:

Episode 2:

I andre episode av Fremtidsjobbene utforsker Mette robotverden. Hun møter Kristin i No Isolation, en bedrift som har laget en robot for syke barn som ikke kan være tilstede i undervisning eller med venner. Kristin viser Mette hvor mye kreativt arbeid som kreves for å lage en robot, og ikke minst alle de morsomme maskinene hun får jobbe med. Mette kjenner til og med igjen én av de. Kjenner du igjen 3D-printeren i filmen? Trykk på play og se episoden:

Episode 3:

I tredje episode av Fremtidsjobbene besøker Mette en bedrift som jobber med kunstig intelligens. Hun møter Kristoffer som jobber i AVO Consulting med såkalte arbeidsroboter. Disse robotene er visstnok flinkere enn mennesker til å gjøre kontorarbeid og mye, mye mer! Den kan til og med hjelpe Mette med å takke for gratulasjoner på Facebook, men det går ikke helt etter planen. Trykk på play for å se episoden:

Episode 4:

I fjerde episode av Fremtidsjobbene utforsker Mette droneverdenen. Hun møter Ole Jørgen, som sammen med andre ingeniører har laget en drone som har en sykt kul egenskap: Den kan styre seg selv og følge brukeren ved hjelp av kunstig intelligens. Hvem forfølges av dronen i denne episoden? Finn det ut ved å trykke på play:

Relatert