Hvor mye lenger hadde vi ikke kommet med prevensjonsmidler om det var flere kvinnelige forskere, sier Cathrine Kieu Trang Bui (27). Hun studerer programmering ved UiO og leder FN-organisasjonen EQUALS.

– Når du er arkitekt får du mestringsfølelse av å bygge et hus. Som programmerer får du den følelsen med én gang. Etter fem minutter har du en nettside og du har laget «hangman» på Android, sier Cathrine.

Hun studerer i dag programmering og systemarkitektur, et masterprogram i informatikk på Universitetet i Oslo

Studiet handler om å utvikle teknologiske løsninger samfunnet og næringslivet etterspør, enten det apper, nettsider eller komplekse datasystemer.

Berører alle deler av livene våre

– Mange jenter søker seg ikke til teknologi fordi de tror det er skummelt og vanskelig. Men det er i teknologi man virkelig kan gjøre en forskjell for samfunnet siden den berører alle deler av livene våre, sier hun.

Etter videregående søkte hun seg inn på bachelorprogrammet i informasjonsteknologi på Oslo Met. Det har hun ikke angret på.

– Siden teknologi er så allsidig så utrolig mye jeg kan gjøre. Jeg får LinkedIn-meldinger av firmaer som vil ansette meg. Det er utrolig lett å få jobb, sier 27-åringen fra Drammen.

MESTRINGSFØLELSE: Når du lager noe du ser resultatet av får du en veldig god mestringsfølelse, sier Cathrine Her er hun på skaperlabben Makerspace på Oslo Met.

Trenger flere jenter

Som kvinne i en bransje med flest menn er også kompetansen hennes ekstra etterspurt.

– Vi ønsker at flere jenter velger realfag og teknologsstudier, fordi vi trenger et større mangfold inn i teknologiutviklingen, sier Kaja Kvello, som er programutvikler hos teknologiselskapet Cisco.

– Teknologien bør være tilpasset et bredt spekter av forskjellige mennesker, og derfor trenger vi flere typer mennesker som lager den, legger hun til.

Mer mangfold

Mangfold i teknologien er også noe Cathrine brenner for. I dag skriver hun masteroppgave om kjønnsdiskriminering i kunstig intelligens og har gjennom studiet fått mulighet til å bli direktør i FN-organisasjonen EQUALS, som jobber for å minske kjønnsforskjellene i teknologi.

– I dag finnes det moderne maskiner som er trent opp til å løse morgendagens oppgaver med data fra fortiden. Derfor er det utrolig viktig å ha mangfold i teknologien, og folk som bryr seg om at teknologien skal fungere for alle, avslutter Cathrine.