Getty Images 1180593985

Veien videre etter VGS

Hvis du har generell studiekompetanse men mangler fordypning i matte og fysikk, trenger ikke det å stoppe deg fra å jobbe med realfag. Det finnes flere muligheter!

Forkurs

Via forkurs kan du få nødvendig spesialisering

Selv om du mangler nødvendig spesialisering for å bli ingeniør, kan du fortsatt bli det – ved å ta et forkurs.

Bestått forkurs gir deg ikke generell studiekompetanse, men grunnlag for å komme inn på ingeniørutdanninger og maritime høyskoleutdanninger i Norge.

Kurset passer derfor både om du har generell studiekompetanse, men mangler nødvendig spesialisering i matematikk og fysikk, eller om du har yrkesfaglig utdanning og praksis.

I løpet av ett år får du undervisning i matematikk, fysikk, norsk, engelsk, teknologi og samfunn, gjennom forelesninger, prosjektarbeid og laboratoriearbeid.

Under ser du hvilke høyskoler og universiteter som tilbyr forkurs til ingeniør:

Realfag som privatist

Du kan forbedre karakterer eller ta nye fag etter vgs

Har du lyst til å velge et realfaglig studie, men mangler gode nok karakterer eller sliter med å møte kravene? Det finnes fortsatt muligheter til å kvalifisere for studiene hos private tilbydere. Det koster penger, men kan være et hjelpsomt alternativ.

Du kan både ta opp fagene du mangler, eller forbedre karakterer.

Realfagkurs

Dette gjelder for deg som har generell studiekompetanse, men som mangler fordypning i realfag

Er du en av dem som sikter mot ingeniørdrømmen, men mangler de nødvendige kvalifikasjonene til å komme inn? Husk at det er mange veier til målet! En av dem er et realfagskurs som tar deg gjennom et pensum som tilsvarer matten og fysikken fra videregående. Studiet går over et eller to semestre og er enten fulltid eller deltid. Kurset er intensivt og krever høy arbeidsmoral.

Følgende skoler tilbyr realfagskurs:

Tresemesterordning

Noen utdanningsinstitusjoner tilbyr sommerskole i realfag før skolestart

Ved å ta et sommersemester i matematikk og fysikk med avsluttende eksamen, kan du starte vanlig undervisning når høsten kommer. I tillegg vil du få en del ekstraundervisning i matte og fysikk utover høsten.

Ordningen kalles tresemesterordningen (TRES/TRESS) og krever at du har generell studiekompetanse. Her er oversikten over høgskoler og universiteter som tilbyr TRES: