VR Kjeveortoped

Kjeveortoped

En kjeveortoped stiller diagnose, forebygger og behandler bitt- og tannstillingsfeil.

Når allmenntannlegen vurderer at en pasient har behov for tannregulering, henvises pasienten til kjeveortoped for videre undersøkelse og eventuell behandling. Som kjeveortopoed er barn og unge den største pasientgruppen, men de fleste kjeveortopeder behandler også voksne.

Vanlige arbeidsoppgaver for kjeveortopeden:

  • diagnostisere bittavvik og tannstillingsfeil ved hjelp av blant annet røntgenbilder, foto og modeller
  • behandle bittavvik ved hjelp av blant annet fast tannregulering og plater

Kjeveortopeden samarbeider med tannpleier og tannhelsesekretæren. Samarbeid med oral kirurg og andre tannlegespesialister kan være nødvendig ved større behandlinger.

Utdanningsbakgrunn

Du må først ta femårig utdanning som tannlege, og deretter tre år med kjeveortopedspesialisering. For å begynne på spesialistutdanningen kreves det bestått tannlegeutdanning og to års erfaring fra allmennpraksis.

Jobb

Som kjeveortoped arbeider du som oftest i private klinikker. To av tre kjeveortopeder i Norge er privatpraktiserende. Resten er engasjert i den offentlige tannhelsetjenesten.

Personlige egenskaper

Som kjeveortoped bør du ha interesse for tannhelse og estetikk. Du bør ha et godt håndlag og være nøyaktig og tålmodig. Gode kommunikasjonsevner er viktig, slik at du kan skape tillit og få god kontakt med pasientene.

Lenker

Lisens