Victoria (25) bygger internett: – Realfag er selve fundamentet i alt vi gjør

Som systemingeniør i Cisco har Victoria (25) lært seg å bygge internett for bedrifter. – Som liten var jeg alltid opptatt av å ta ting fra hverandre og sette det sammen igjen, sier hun.

GRAB 00 10 06 01 Still025

Hun hadde egentlig lyst til å bli danser og så for seg en karriere på Broadway. Victoria vokste opp med kreative interesser som maling, dansing og skuespill.

Men da hun ble interessert i matte på videregående, tok livet en helt annen kurs. I dag er hun systemingeniør i teknologiselskapet Cisco. Se Victorias realfagsreise i filmen under!

Victoria har norsk bakgrunn, men vokste opp i USA der hun gikk på high school og college. Hun hadde aldri sett for seg at hun skulle hverken studere eller jobbe med matte. Men alt endret seg med en lærer.

“Jeg fikk en lærer som motiverte meg og ga meg mestringsfølelse og motivasjon. For første gang i livet syntes jeg matte var gøy”

Kreativ tilnærming til matte

– Mange tror kanskje ikke at matte handler om kreativitet, men det gjør det. Å løse matteoppgaver krever ofte en kreativ måte å tenke på. Du må tenke utenfor boksen, finne koblinger og se sammenhenger, sier hun.

På videregående valgte Victoria det som tilsvarer T-matte i Norge. Selv om hun hadde fått øynene opp for matte på slutten av ungdomsskolen og tidvis kjente på mestring og motivasjon, var det likevel fortsatt ganger der hun tvilte på om hun hadde valgt riktig.

– På det tidspunktet syntes jeg ikke alltid matte var så enkelt, men jeg er veldig takknemlig i dag for at jeg tok både T-matte og R-matte. Da hadde jeg flere valgmuligheter da jeg skulle begynne å studere.

Palmesus3
KOBLER SAMMEN: Victoria lærer seg å terminere kabler for å bygge internett. Foto: Cisco
“Når man allerede har lært seg å tenke på en realfaglig måte er man allerede en «problemløser», og man kan bruke kompetansen i flere yrker”

Mange muligheter som maskiningeniør

Etter videregående flyttet Victoria til Washington DC for å studere til å bli maskiningeniør. Hun spesialiserte seg innen luftfart for å kunne jobbe med maskiner og motorer på fly.

På studiet øvde vi oss masse på å bygge ting og ta de fra hverandre for å forstå hvordan maskiner henger sammen. Vi bygde vindturbiner, en hårføner og lagde til med en cocktail-shaker. Den har jeg på rommet mitt ennå, ler hun.

Men selv om Victoria spesialiserte seg innen luftfart var det ikke det hun endte opp med å gjøre. Bakgrunnen innen realfag ga henne nemlig mulighet til å gjøre noe helt annet. Hun kom inn på et rekrutteringsprogram for å bli systemingeniør hos teknologiselskapet Cisco.

– Jeg kom inn fordi jeg allerede hadde en realfaglig utdannelse. Når man allerede har lært seg å tenke på en realfaglig måte er man allerede en «problemløser», og man kan bruke kompetansen i flere yrker.

Palmesus6 1
BYGDE OPP NETTET: En av Victorias første oppgaver i Cisco var å sette opp internett for festivalen Palmesus. Foto: Cisco

Prøvekanin på Palmesus

Etter et år på Ciscos rekrutteringsprogram i Amsterdam fikk Victoria jobb hos Cisco i Norge. Som en av de første oppgavene ble hun sendt ut å bygge internett på festivalen Palmesus.

– Der kom jeg, nyutdannet og som en av de aller yngste i selskapet, og fikk være med å sette opp internett på en så stor festival. Det var spennende, og ga meg et lite «kick».

Siden har hun fått reise til flere land og kontinenter, møtt kunder innenlands og utenlands og lært seg å bygge den digitale grunnmuren for nettverksinfrastruktur i hele verden.

– Om jeg ikke tok T-matte på videregående hadde jeg aldri fått denne muligheten. Jeg så ikke for meg at jeg skulle drive med matte resten av livet, men sånn ble det. Realfag er fundamentet i alt vi driver med, og selv om det kan virke skummelt er det først og fremst spennende siden det gir så mange muligheter, avslutter hun.