VR4

Cathrine (27) studerer programmering ved UiO: – Elsker mestringsfølelsen

Hvor mye lenger hadde vi ikke kommet med prevensjonsmidler om det var flere kvinnelige forskere, sier Cathrine Kieu Trang Bui (27). Hun etterlyser mer mangfold i teknologien.

Hun studerer programmering ved UiO og leder FN-organisasjonen EQUALS.

– Når du er arkitekt får du mestringsfølelse av å bygge et hus. Som programmerer får du den følelsen med én gang. Etter fem minutter har du en nettside og du har laget «hangman» på Android, sier Cathrine.

Hun studerer i dag programmering og systemarkitektur, et masterprogram i informatikk på Universitetet i Oslo

Studiet handler om å utvikle teknologiske løsninger samfunnet og næringslivet etterspør, enten det apper, nettsider eller komplekse datasystemer.

Berører alle deler av livene våre

– Mange jenter søker seg ikke til teknologi fordi de tror det er skummelt og vanskelig. Men det er i teknologi man virkelig kan gjøre en forskjell for samfunnet siden den berører alle deler av livene våre, sier hun.

Etter videregående søkte hun seg inn på bachelorprogrammet i informasjonsteknologi på Oslo Met. Det har hun ikke angret på.

– Siden teknologi er så allsidig så utrolig mye jeg kan gjøre. Jeg får LinkedIn-meldinger av firmaer som vil ansette meg. Det er utrolig lett å få jobb, sier 27-åringen fra Drammen.

Trenger flere jenter

Som kvinne i en bransje med flest menn er også kompetansen hennes ekstra etterspurt.

“Vi ønsker at flere jenter velger realfag og teknologsstudier, fordi vi trenger et større mangfold inn i teknologiutviklingen, sier Kaja Kvello, som er programutvikler hos teknologiselskapet Cisco.”

Teknologien bør være tilpasset et bredt spekter av forskjellige mennesker, og derfor trenger vi flere typer mennesker som lager den, legger hun til.

Mer mangfold

Mangfold i teknologien er også noe Cathrine brenner for. I dag skriver hun masteroppgave om kjønnsdiskriminering i kunstig intelligens og har gjennom studiet fått mulighet til å bli direktør i FN-organisasjonen EQUALS, som jobber for å minske kjønnsforskjellene i teknologi.

“I dag finnes det moderne maskiner som er trent opp til å løse morgendagens oppgaver med data fra fortiden. Derfor er det utrolig viktig å ha mangfold i teknologien, og folk som bryr seg om at teknologien skal fungere for alle, avslutter Cathrine.”
VR5
MESTRINGSFØLELSE: Når du lager noe du ser resultatet av får du en veldig god mestringsfølelse, sier Cathrine Her er hun på skaperlabben Makerspace på Oslo Met