Skjermbilde 2021 03 23 kl 18 42 29

Malene (25) skal bli styrmann på båt

Med en utdanning i nautikk kan Malene jobbe over hele verden. – Studiet passer for deg som er eventyrlysten.

Sjøsprøyten står når nautikkstudentene ved UiT får prøve ut teorien i praksis. Nautikk er læren om sjøfart – og da er en viktig del av studiehverdagen å styre båter.

– Det beste med studiet er nettopp at vi får en blanding av det teoretiske og praktiske. Og at det vi lærer i praktisk undervisning har stor relevans for arbeidslivet, sier Malene.

Malene (25): – Dette studiet passer for deg som er litt eventyrlysten

Ser du for deg å jobbe på havet? Bli med nautikk-studentene ved UiT på båttur!

MYE PRAKTISK UNDERVISNING

– Det beste med studiet er at vi får en blanding av det teoretiske og praktiske. Og at det vi lærer i praktisk undervisning har stor relevans for arbeidslivet, sier Malene.

Også universitetets høyteknologiske simulator blir flittig brukt som klasserom og gir studentene god trening i å ferdes til sjøs.

– Simulatoren er den største gulrota på studiet – du sitter ikke bare og pugger, påpeker Gøran, som også studerer nautikk.

Untitled 1 2 1
Untitled 1 27 1

KREVENDE FARVANN

På nautikkstudiet lærer du blant annet om hvordan du gjennomfører en trygg seilas og leder operasjoner om bord på skip – både på egen hånd og sammen med andre. Også emner som sjørett, meteorologi og håndtering av last står på timeplanen, i tillegg til noe matte og fysikk.

Godt teoretisk forarbeid – og grundig planlegging – er imidlertid alfa og omega for at seilasen skal bli trygg.

Det er veldig mange skjær, øyer og fjorder langs kysten vår. Derfor er det veldig viktig at de som skal ha ansvar for fartøy og skip får opplæring av høy kvalitet, sier Malene.

Untitled 2 10 1
Untitled 1 31 1

MULIGHETER TIL VANNS OG LANDS

Sjøfart har lange tradisjoner i havlandet Norge, og er en av våre viktigste næringer.

Med et fullført nautikkstudie har du muligheten til å ha hele verden som arbeidsplass. Etter fullført bachelorgrad og erfaringen som kreves, kan du seile som styrmann, overstyrmann eller kaptein på alle typer skip – som ferger, cruiseskip, containerskip og rigger.

Untitled 3 5 1

Studiet kvalifiserer også for en maritim karriere på land – for eksempel på rederier, i offshoreindustrien og konsulentselskaper, og i offentlige stillinger hos havnemyndighetene eller Sjøfartsdirektoratet. I tillegg kan du gå spesialisere deg med ulike mastergrader.

– Det er en veldig fin utdanning, som passer for folk som er interessert i det maritime, og som har lyst til å reise mye – for deg som er eventyrlysten, smiler hun.

Les mer: