Skjermbilde 2021 03 24 kl 08 25 23

Harald (25) bruker kunstig intelligens til å oppdage kreft

Tar robotene over verden? Nei, kunstig intelligens kan hjelpe oss å redde liv, sier Harald (25).

— Mange tror kanskje at kunstig intelligens bare handler om selvkjørende biler og roboter som tar over oppgaver, men det er mye mer enn det, sier Harald (25).

Som student ved Universitet i Tromsø skriver han i dag en masteroppgave om kreft og kunstig intelligens.

Harald (21) vil bruke kunstig intelligens til å redde liv

Høsten 2021 åpner et nytt sivilingeniørstudie i kunstig intelligens ved UiT.

Teknologien kan brukes til å redde liv

— Kunstig intelligens er et verktøy man kan bruke for å analysere masse data til å hjelpe folk med å løse problemer, forklarer han.

For eksempel er det med på å bringe medisinfaget et stort skritt fremover. Teknologien kan brukes til å hjelpe mennesker – og potensielt redde liv.

— Selv leger med en lang utdanning kan ikke finne enkelte av kreftformene, men det kan en maskin i fremtiden gjøre ved hjelp av bildeanalyse, sier Harald.

Untitled 2 13 1

I dag forskes det også mye på hvordan algoritmer kan være med på å finne riking kreftbehandling per pasient.

En utfordring er at mange får kreftbehandling som ikke fungerer fordi man kun tester én behandling uten å vite om den vil ha effekt. Men med kunstig intelligens kan man teste ut flere tusen behandlinger på dataen og få svar på minuttet.

— Maskinen lærer seg å kjenne igjen kreft. Det er som en liten hjerne, sier Harald.

Untitled 1 12 1

Nytt studie ved UiT

UiT tilbyr som et av få universiteter i Norge en egen utdanning i kunstig intelligens. Fra høsten 2021 kan man starte på et femårig masterløp for å bli sivilingeniør.

For å forstå teknologien er matematikk og statistikk en sentral del av studiet.

— Mange tenker kanskje på matematikk som en isolert liten sak som ikke er koblet til ting, men her får du virkelig knyttet sammen matten med virkeligheten. Her vil man få en mulighet til å være med å utforske kunstig intelligens og utvikle løsninger samfunnet trenger.

Les mer: