Skjermbilde 2021 03 23 kl 17 34 00

Olav (22) bruker matte til å stanse smittespredningen

Hva har klima, vaksine og rakettforskning til felles? – Matte såklart, sier Olav. Han studerer realfag på UiT.

– For å løse mange av krisene vi ser nå, slik som klimaendringene og koronapandemien, trenger vi realfag. Det er i fysikken, matematikken og kjemien vi finner svaret på utfordringene vi står ovenfor, sier Olav.

Han studerer matte på Universitetet i Tromsø.

Olav (22) bruker matte for å finne en løsning på koronakrisen

Olav forsøker å finne ut hvordan vi kan stanse smittespredningen av koronaviruset. Han studerer realfag på Universitetet i Tromsø.

Høsten 2021 starter et nytt studieprogram på UiT som heter matematiske realfag.

På studiet lærer du hvordan matematikk, statistikk, fysikk og programmering ligger til grunn for nesten all teknologisk utvikling. Studiet kvalifiserer til masterstudier både i Norge og internasjonalt, og du kan jobbe med alt fra å løse utfordringer innen klima, miljø og helse til å utvikle teknologi. Jobbmulighetene du har etterpå kan være alt fra forskning til finans, økonomi og bioteknologi.

– Å komme til bunns i hvordan ting fungerer på det mest grunnleggende planet er utrolig fascinerende, sier Olav.

Untitled 2 18 1

Olav synes det er spennende å bruke matten til å løse praktiske utfordringer. I klasserommet på UiT viser han frem en korona-modell.

– Her ser vi et nettverk der vi ønsker å se på vaksinasjonsmodeller. Hvert eneste punkt er en person. De grønne punktene er immune, mens alle de røde representerer noen som nettopp har blitt smittet, forklarer han.

Koronamodellen skal brukes i samarbeid med kommunen for å få oversikt over smittespredningen.

Untitled 1 17 1

Selvom matte kan være vanskelig noen ganger gir ikke Olav opp så lett. Dessuten gir det mestringsfølelse når man får det til.

– Jeg vet at det ikke er umulig. Det finnes alltid en løsning - det er bare å finne den. Og selvom det kanskje er frustrende i perioder, så gir det litt av en a-ha-opplevelse når du først får det til, sier Olav.

Untitled 1 31 1

– Det flotte med dette studiet er at det er en miks mellom matematikk, fysikk og kjemi, og i tillegg en miks av programmering og informatikk. Du kan jobbe med mye forskjellig og være med å løse de store problemene vi møter i fremtiden, sier Martin Rypdal som er professor i matte.

Olav er ikke tvil om hvorfor matte er et meningsfylt studie.

– Jeg valgte dette fordi jeg synes det er spennende og fordi det anvendelig. Det er noe jeg kan bruke, avslutter Olav.

Les mer: